SEO (Search Engine Optimization), v češtině nazývané optimalizace pro vyhledávače nebo (i když nesprávně) SEO optimalizace webu, představuje soubor technik, které pomáhají webovým stránkám dosahovat lepších pozic ve výsledcích vyhledávání (SERP) vyhledávačů jako Google, Seznam a Bing. Díky tomu se na váš web dostane více organické, tedy neplacené návštěvnosti, která pochází z uživatelů, kteří aktivně vyhledávají informace relevantní k vašemu obsahu. Jak ho tedy “zapnout”? 😀

jaky je rozdil mezi seo a placeným vyhledáváním

Jaký je rozdíl mezi SEO a “Placeným vyhledáváním”?

Z pohledu uživatele internetového vyhledávače je hlavním rozdílem zobrazení konkrétních výsledků vyhledávání. V případě placené reklamy jsou hned pod vyhledávacím polem, tedy zcela “nahoře” a jsou v levé části označeny textem “sponzorováno”. Jejich řazení je jednoduché, kdo za pozici v dražbě (která probíhá v reálném čase) nabídne nejvíce a má web odpovídající problematice, dostane ji. Výsledky mohou mít podobu klasických textových výsledků či dlaždic konkrétních produktů s fotkou, názvem a cenou. Oproti tomu výsledky neplacené, tedy takzvaně “naturální”, jsou pod reklamou řazené dle autority dané domény. Co je autorita se dočtete v další kapitole.

Jak pracují internetové vyhledávače Google, Seznam a další?

Internetové vyhledávače, jako je Google, Seznam a Bing, fungují na principu procházení, indexování a hodnocení webových stránek.

Procházení

Pomocí tzv. robotů (crawlerů) prochází internetem a navštěvují webové stránky. Nalezené odkazy pak sledují a navštěvují další stránky, čímž postupně objevují a mapují strukturu webu.

Indexování

Obsah webových stránek je analyzován a ukládán do rozsáhlých databází, tzv. indexů. Tyto indexy obsahují informace o textu, obrázcích, struktuře webu a dalších faktorech, které jsou relevantní pro vyhledávání.

Hodnocení

Vyhledávače používají sofistikované algoritmy, které hodnotí relevanci a kvalitu webových stránek pro dané vyhledávací dotazy. Algoritmy zohledňují stovky faktorů, jako jsou například obsah webu, autorita webu, rychlost načítání, uživatelská zkušenost a další.

Na základě hodnocení pak vyhledávače seřadí výsledky vyhledávání a uživatelům zobrazí ty nejrelevantnější stránky. Je důležité poznamenat, že algoritmy vyhledávačů se neustále vyvíjejí a zdokonalují. Cílem je poskytovat uživatelům co nejpřesnější a nejrelevantnější výsledky vyhledávání.

Jaké jsou tři pilíře SEO?

Každá SEO strategie je jedinečná, má zavislost na mnoha faktorech a její vhodná podoba je základem úspěchu, ale obecně se dá jakékoli SEO počínání rozdělit do 3 základních pilířů.

Technické SEO

Tento pilíř se zaměřuje na technické aspekty webu, které ovlivňují jeho procházení a indexování vyhledávači. Patří sem například optimalizace rychlosti načítání, mobilní responzivita, struktura webu a robots.txt. Technické SEO zajišťuje, že váš web je pro vyhledávače „přátelský“ a snadno přístupný.

Technické SEO
Technické SEO

SEO On-Page

On-Page SEO se zaměřuje na optimalizaci obsahu webu tak, aby odpovídal vyhledávacím dotazu uživatelů a přinášel jim co možná největší přidanou hodnotu. Při konkrétním pohledu sem patří zejména tvorba kvalitního a relevantního obsahu se správnou hustotou klíčových slov, doména, adresy stránek, titulky, nadpisy, popisky obrázků či správné interní prolinkování.

SEO OFF-Page

Off-Page SEO se zaměřuje na budování autority a důvěryhodnosti webu z hlediska externích zdrojů. Patří sem například získávání zpětných odkazů z kvalitních a tematicky / oborově relevantních webů, publikace článků, budování značky a propagace webu na sociálních sítích. Off-Page SEO signalizuje vyhledávačům, že váš web je důležitý a užitečný pro ostatní uživatele.

Technické SEO

Jednotlivým pilířům SEO se budeme konkrétně věnovat v dalších článcích na našem blogu.

Jak děláme SEO ve 4WORKS?

Ve většině případů spolupráce začíná seo analýzou, která zhodnotí aktuální stav, konkurenci a pomůže se zorientovat v klíčových slovech. Je naprostým základem pro stanovení konkrétních cílů a návazně strategie, náročnosti i posloupnosti celé spolupráce. Obecně se držíme následujícího postupu:

Technický audit

Prověříme, zda váš web neobsahuje technické chyby či nedokonalosti, které brání jeho indexaci a hodnocení vyhledávači. Auditovaných faktorů je mnoho, ale mezi hlavní sledované oblasti patří architektura webu, kontrola responzivity a rychlosti, bezpečnostních problémů, rychlosti či aktuálního stavu indexace.

Analýza klíčových slov

Zjistíme, jaké klíčová slova a fráze vaši cílovou skupinu zajímají a vyhledávají je. Analýzu klíčových slov strukturujeme dle produktu, služeb a lokality webu. Zjistíme hledanosti v nejpoužívanějších vyhledávačích (Google, Seznam) a měříme aktuální pozice auditovaného webu i konkurentů.

SEO elementy a relevantní obsah

Stránky, které si vyhodnotíme jako “vstupní” obohatíme o nový relevantní a hodnotný obsah se správnou hustotou klíčových slov. Současně vhodně nastavíme klasické on-page elementy jako je URL adresa, správný titulek webu(title), výstižným popisek (meta description), vhodné nadpisy (h1, h2, h3..) a zvýrazníme důležité části textu (strong).

Interní prolinkování

Pro snadnou dostupnost souvisejícího obsahu na webu pro uživatele i pro vyhledávací roboty doplníme do webu logickou síť interních odkazů se správnými anchor texty (texty odkazu).

Pravidelná tvorba obsahu

Na základě analýzy klíčových slov a obsahové strategie budeme tvořit další kvalitní obsah, který podpoří relevanci webu a prohloubí propojení mezi jednotlivými stránkami. Typickou podobou jsou vhodně zvolená témata blogových článků, slovník pojmů, často kladené dotazy či poradna.

Měření a on-going optimalizace

Všechna klíčová slova pravidelně měříme ve výborném českém nástroji collabim. Diky měření máme my i klient jasný přehled o aktuálních pozicích a trendech posunů na konkrétní vstupní stránky. Díky tomu můžeme efektivně upravovat strategii tak, abychom stále zvyšovali “obsazený” počet klíčových slov.

Linkbuilding

Ve chvíli, kdy je web připraven z pohledu technického SEO a ON-Page, začneme postupně budovat sílu vaší domény získáváním zpětných odkazů z relevantních a kvalitních webových stránek a publikaci kvalitního obsahu s správně zvolenými zpětnými odkazy.

Jaké jsou hlavní přínosy SEO?

Zvýšená viditelnost webových stránek

Zvýšená viditelnost webových stránek

SEO pomáhá firmám umisťovat se výše ve výsledcích vyhledávání, čímž se zvyšuje jejich viditelnost pro potenciální zákazníky. To může vést k výraznému nárůstu organické návštěvnosti webu.

Zvýšená návštěvnost

Zvýšená návštěvnost

Vyšší umístění ve výsledcích vyhledávání obvykle vede k nárůstu organické návštěvnosti webu. To znamená, že více lidí navštíví vaše webové stránky bez nutnosti platit za reklamu.

Nákladová efektivita

Nákladová efektivita

SEO je v porovnání s PPC reklamou (Pay-Per-Click) relativně nákladově efektivní marketingovou strategií. Výsledky SEO se sice projeví pomaleji, ale v dlouhodobém horizontu jsou obvykle udržitelnější a levnější.

Dlouhodobé výsledky

Dlouhodobé výsledky

Efekty SEO se obvykle projeví v průběhu času a mohou přetrvávat i po ukončení aktivního úsilí o optimalizaci. To znamená, že firmy, které investují do SEO, mohou těžit z dlouhodobých výhod v podobě zvýšené organické návštěvnosti a konverzí.

Zlepšení uživatelské zkušenosti

Zlepšení uživatelské zkušenosti

SEO často zahrnuje i optimalizaci webu pro uživatele, což může vést ke zlepšení uživatelské zkušenosti (UX). To může zahrnovat například zjednodušení navigace na webu, zkrácení doby načítání stránek a zpřístupnění webu pro mobilní zařízení.

Zvýšená důvěryhodnost

Zvýšená důvěryhodnost

Vysoko umístěné webové stránky ve výsledcích vyhledávání jsou vnímány jako důvěryhodnější. To může vést ke zvýšení konverzí a budování silnější značky.

Lepší pochopení cílového publika

Lepší pochopení cílového publika

SEO může firmám pomoci lépe porozumět jejich cílovému publiku tím, že analyzují klíčová slova, která lidé používají k vyhledávání produktů a služeb, které nabízí. Tyto informace lze pak využít k tvorbě cílenějšího obsahu a marketingových kampaní.

Získejte v SEO svou výhodu!